Προβλήματα στη Δ.Ο.Υ. Σοχού λόγω έλλειψης προσωπικού

Προβλήματα στη Δ.Ο.Υ. Σοχού λόγω έλλειψης προσωπικού

Αρ. Πρωτ. 6532/23.02.2010

Προς:

Υπουργό Οικονομικών

Ιδιαίτερα λειτουργικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι όσοι και οι πολίτες που υπάγονται και εξυπηρετούνται από τη Δ.Ο.Υ. Σοχού του Νομού Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία δύο χρόνια τα προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού γίνονται όλο και μεγαλύτερα με αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια των πολιτών, την καθυστέρηση διεκπεραίωσης υποθέσεων και τον ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας των εργαζομένων της Δ.Ο.Υ.

Οι οργανικές θέσεις που αντιστοιχούν στη Δ.Ο.Υ. Σοχού είναι 10, εκ των οποίων οι  3 αφορούν υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, οι 3 τεχνολογικής εκπαίδευσης και οι 4 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ουσιαστικά, ωστόσο, στο πόστο τους βρίσκονται ο Έφορος και 3 υπάλληλοι εκ των οποίων ο ένας είναι επιμελητής, γεγονός που σημαίνει ότι το κοινό ουσιαστικά εξυπηρετούν μόλις 2 εφοριακοί. Υπό τις συνθήκες αυτές η λειτουργία της Δ.Ο.Υ. Σοχού χαρακτηρίζεται από δυσχερής έως αδύνατη, καθώς εάν υπολογιστούν οι προβλεπόμενες από το νόμο άδειες (ασθενείας, εγκυμοσύνης, κανονική) των υπαλλήλων, η Δ.Ο.Υ. Σοχού σχεδόν μονίμως υπολειτουργεί με το 50% των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων, ενώ προκειμένου να καλυφθούν όλα τα αντικείμενα ο κάθε υπάλληλος επωμίζεται τουλάχιστο τρία αντικείμενα εργασίας.

Το δυσχερές κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τα λειτουργικά προβλήματα στη Δ.Ο.Υ. Σοχού, έχει ως αποτέλεσμα την απροθυμία εφοριακών υπαλλήλων να μετατεθούν στη συγκεκριμένη υπηρεσία, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της συγκεκριμένης Δ.Ο.Υ. με προσωπικό μόνο με 3μήνες ή 6μήνες αποσπάσεις, ένα μέτρο ωστόσο που δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, καθώς είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα διάθεσης των υπαλλήλων στη Δ.Ο.Υ. Σοχού.

Επομένως, εάν συνεχιστεί η λειτουργία της συγκεκριμένης Δ.Ο.Υ. υπό αυτές τις συνθήκες και προδιαγραφές, αμφίβολη κρίνεται η εύρυθμη λειτουργία της στο μέλλον, ενώ  θα συνεχισθεί και θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η ταλαιπωρία των πολιτών της περιοχής, αλλά και των λιγοστών υπαλλήλων που προσπαθούν με πολύ μεγάλες και φιλότιμες προσπάθειες να τους εξυπηρετήσουν.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο για την ενίσχυση του προσωπικού και την εύρυθμη λειτουργία της Δ.Ο.Υ. Σοχού; Γιατί δεν καλύπτει σε μόνιμη βάση με μεταθέσεις ή ακόμη και αποσπάσεις προσωπικού από πλεονάζουσες Δ.Ο.Υ. του νομού Θεσσαλονίκης  τις 10 προβλεπόμενες  οργανικές θέσεις προσωπικού;

- Προβλέπεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει εφοριακούς υπαλλήλους αδιόριστους επιτυχόντες από τον τελευταίο διαγωνισμό του Υπουργείου Οικονομικών στη Δ.Ο.Υ. Σοχού;

Απάντηση Υπουργείου